Geraldo Vallen : Oprichter van Join the pipe
Marcia Nieuwstraten : Olivier eet gezond!
Doris Voss : Initiatiefnemer, van de stichting Tijd voor Eten. T/m oktober 2012 ook nog even bestuurslid van de stichting Tijd voor Eten.
Peter Heijnsdijk : Directeur, eigenaar en mede-oprichter van CREAPOLIS
Martin Fredriks : Dok Architecten BV, Directeur/Partner
Mare Media : Mare Media, redactionele communicatie en advies voor maatschappelijke organisaties
Arnoud Passenier : Lid Raad van Advies Stichting Tijd voor Eten, Ketenregisseur Fosfaatkringloop at Ministry of Infrastructure and the Environment. Voormalig bestuurslid en nu raad van aanbeveling van Tijd voor Eten.
Introductie : Werkgelegenheid binnen de schoolrestaurants.
Sandra van Kampen : Adjunct-directeur Stichting Urgenda
Jeroen Verbraeken : Vice-voorzitter Stichting Vis & Seizoen

Amsterdam, Nederland

John Hannema

Het Rijk van de Keizer

30-11-2011


 

Mijn naam is John Hannema. Het Rijk van de Keizer bestaat al meer dan 15 jaar en is ontstaan vanuit mijn passie en liefde voor koken. ‘eten houdt niet op bij de rand van de tafel' en daar heb ik een heel bedrijf omheen gebouwd. Naast chef-kok ben ik continue bezig geweest met het ontwikkelen van concepten waarbij de beleving en communicatie over en weer met eten centraal staan. Inmiddels werk ik vooral achter de schermen, geef dagelijkse leiding en ben artistiek directeur.

Echter eten vormt nog steeds de motor van het Rijk. Het begint allemaal met de ingrediënten, de energie waar mee gewerkt wordt. Die moet goed zijn en eerlijk, zoveel mogelijk van biologische oorsprong en liefst uit de buurt. Het Rijk van de Keizer spreekt tot de verbeelding en ligt in het land van melk en honing ‘De Tuinen van West'. Hier vandaan betrekken we dagelijks onze verse producten en hebben wij een web gesponnen met lokale leveranciers.

Doris Voss van Tijd voor eten bracht ons in contact met t Koggeschip, een nieuwe lagere school die zich tot doel heeft gesteld om zich te verbinden met de buurt en een missie heeft om kinderen een gezonde lunch te bezorgen. Wij organiseerden zelf al projecten voor kinderen en dit was een logische stap. Samen met Doris hebben we een pilote opgezet en we kunnen met recht zeggen dat het een succes is. Dagelijks proberen we een verhaal te brengen, zodat de kinderen niet alleen gezond en lekker smullen, maar ook leren over ingrediënten, geschiedenis en waren kennis: van (achter) tuin naar tafel dus. Leerzaam ook, de maaltijden worden dagelijks bijgestuurd en geëvalueerd, want kinderen zijn lastige eters en met zoveel verschillende culturen en verschillende leeftijden hebben ze niet het zelfde referentiekader. Gezonde lunch(voeding) begint dus echt bij de kinderen en op die manier bereik je ook de ouders. Voorbeeld, uiteraard wordt er zelf gebakken grof volkoren brood geserveerd bij de soep, alleen dat lusten de kinderen niet: te hard, te donker etc. We zijn overgestapt naar licht bruin brood, waar we langzamerhand meer granen en zaden aan toevoegen. Zo begint de praktijk van een gezonde lunch: met liefde, geduld en toewijding de kinderen mee nemen op een culinaire ontdekkingstocht. Ik zou graag mijn verdere bijdrage te leveren aan educatie en ontwikkeling voor gezonde lunches op school.

 

http://www.hetrijkvandekeizer.nl/nl/

 Deze website is een initiatief van tijdvooreten.nl