Will Jansen : Bouillon Magazine
Geraldo Vallen : Oprichter van Join the pipe
Jeroen Verbraeken : Vice-voorzitter Stichting Vis & Seizoen
Arnoud Passenier : Lid Raad van Advies Stichting Tijd voor Eten, Ketenregisseur Fosfaatkringloop at Ministry of Infrastructure and the Environment. Voormalig bestuurslid en nu raad van aanbeveling van Tijd voor Eten.
Introductie : Werkgelegenheid binnen de schoolrestaurants.
Lottie de Wit : Bestuurslid van de stichting Tijd voor Eten
Peter Heijnsdijk : Directeur, eigenaar en mede-oprichter van CREAPOLIS
Martin Fredriks : Dok Architecten BV, Directeur/Partner
John Hannema : Het Rijk van de Keizer
Hugo de Clercq : FARO Architecten

Nederland,

Introductie

Werkgelegenheid binnen de schoolrestaurants.

14-12-2011


Basisscholen zijn nog niet toegerust op gezondheidsambitie van de overheid: schoolkantines in 2015 100% gezond
"We willen geen cup-a-soup tijdens de lunch ” (E621) Tijd voor Eten werkt uitsluitend met lokale voedsel producenten en lokale cateraars. Om een voorbeeld te noemen, kwekerij osdorp  in samenwerking met Het Rijk van de keizer als cateraar voor de lunch voor de kinderen op de brede school t' Koggeschip. Deze aanpak gaan we in geheel Nederland uitrollen. We werken nu ook met Moekes Maaltijd en zijn opties voor samenwerking met andere lokale cateraars aan het onderzoeken.  Er wordt bij TVE geen gebruik gemaakt van toevoegingen als bvb E 621,tijdens de maaltijden drinken de kinderen water en geen zoete drankjes. TvE zelf verdient niets aan de maaltijden of het catering concept.
Er ligt mijn inziens bij andere lunch concepten op scholen in NL teveel accent op de multinationals en minder op lokale producten/producenten ( bijvoorbeeld vanuit de GGD Amsterdam. Nestlé is hoofdsponsor voor Jongeren op gezond gewicht... zie hier. ) Bij Tijd voor Eten maken we gebruik van lokale producten, dat is de kern van het Tijd voor Eten concept.
Rustig groeien zoals het hoort. Uitleg van Walter Abma is, naast onze aanpak op t Koggeschip en interview met Rene Ameling te zien via deze film. Tijd voor eten in beeld (12 minuten)
Sluitende dagarrangementen waar een gezonde en lekkere lunch, bereid uit streekproducten deel van uitmaakt. Het succes op onze samenwerking met t Koggeschip na afloop door de van overheid gefinancierde pilot; 150 leerlingen lunchen 4 keer per week op school tijdens de TSO.  Nu betalen de ouders 3 euro voor TSO en lunch per dag. De lunch is bereid met gebruik van lokale producenten door lokale cateraars. De 3 euro gaan geheel naar de cateraar. School en kinderopvang dragen aan de kosten bij en hebben voor deze taak dus op den duur extra budget nodig. Als je de kosten voor de lunch helemaal door rekend ( gebouw, personele invulling ) zijn de kosten hoger namelijk 6 tot 8 euro. Maar ja, een onderwijs uur kost gemiddeld 4,10 euro en een BSO uur mag 6,10 kosten. Waarom moet de TSO draaien op 20 euro per jaar per kind en de inzet van vrijwilligers??
Gebruik van Streekproducten. Voor Amsterdam komen deze vooral uit Noord Holland, onze achtertuin of elders in Nederland. 80% van fruit in Nederland is import, terwijl we een teveel aan appels en peren van eigen bodem hebben. Dus op scholen geen Danoontjes als toetje maar appels en peren uit Nederland.
Werkgelegenheid en inkomsten voor lokale cateraars die we aan de scholen koppelen.  TVE is geen cateraar en verdient ook niets aan de lunch zelf, maar zorgt voor een gezonde en betaalbare structuur.
Opleidingen voor koks in opleiding bij onze formule 'Uit eten op school'. Zo leren ook de koks in opleiding denken en werken met streekproducten. De ingrediënten voor de lunch op t Koggeschip komen van de Kwekerij Osdorp. Hier meer foto's.
De koks vanuit het ROCvA stonden niet alleen in de keuken van t Koggeschip maar bezochten ook de kwekerij in Osdorp. Deze aanpak is in de eerste formule, 'Uit eten op school' te zien. Op dit moment werken we voornamelijk met de 2de formule van Tijd voor Eten, de dagelijkse lunch, bereid door lokale cateraars in de directe omgeving van de betreffende scholen. We werken nu aan opschaling binnen Noord Holland, de volgende stap is landelijk opschalen. 2021 willen we op 120 scholen Tijd voor Eten duurzaam geïmplementeerd hebben.
Werkgelegenheid en opleidingen binnen de TSO zijn in nauwe samenwerking met kinderopvang en scholen. School en kinderopvang organisaties kunnen samen voor sluitende dagarrangementen zorgen. In de toekomst hopen we ook op duurzame medewerking van schoolbesturen en de overheid. Het beleid rond de lunch, de TSO moet om!
Tijd voor eten op t Koggeschip in Amsterdam. Tijd voor eten is een lobbyist voor een goed idee. We werken aan voorbeeldprojecten binnen vooruitstrevende scholen en koplopende gemeenten. Vrijwillige projectleiders zijn op dit moment Jos Koper en zijn vrouw Tiny. Bircan en Kadrije hebben vanuit een maatschappelijke activering deel genomen. Onbegrijpelijk dat de maatschappelijk activering in Amsterdam stop is gezet. Bircan en Kadrije zijn toppers!

Tijd voor Eten sluit aan bij de volgenden maatschappelijke thema's: 

 - Gezonde, lekkere, professioneel en hygiënisch bereide voeding voor kinderen op basisscholen

-  Het bevorderen van een afzetmarkt binnen de school restaurants vanuit duurzame landbouw ( stads landbouw ). 

-  Het bevorderen van publieke en private ( locale ) partijen rond de lunch op scholen.

http://www.tijdvooreten.nl/relaties/introductie

- Opleiding en werkgelegenheid, binnen en rond de schoolrestaurants

- Sluitende dagarrangementen voor schoolkinderen, inclusief lunch

- Ontwikkeling van duurzame schoolgebouwen in de meest brede zin waar kinderen de hele dag goed 'onder dak' zijn

 
Tijd voor sport / Tijd voor Eten.
Een voorstel voor sponsors: verschuif 10 % van sponsor gelden voor het voetbal naar gezond eten – op scholen, kinderopvang en lokale boeren.
  Lees het hele artikel...
Niets blijven doen is geen optie, dan wordt het straks nog duurder voor de samenleving. Bijna 30% van de Amsterdamse kinderen kampt met overgewicht, in Osdorp is dit percentage het hoogst (36%), in stadsdeel Centrum het laagst (15%)

 Deze website is een initiatief van tijdvooreten.nl