Ouders moeten onbezorgd kunnen blijven werken. Kinderopvang en onderwijs kunnen gezamenlijk zorgen voor dagarrangementen waarbij kinderen zich prima kunnen ontwikkelen.
 
Tijd voor Eten  is een onafhankelijke stichting die zich ten doel stelt het maatschappelijke onderwerp ' voeding op scholen' , de invloed van ' big food ' aan de orde te stellen, bespreekbaar te maken en te agenderen bij burgers, opinieleiders en besluitvormers. ALS we ervoor gaan kiezen om met ' big food ' samen te werken dan wel op basis van goede afspraken met elkaar. 
 
Tijd voor Eten trekt nu nog net iets nadrukkelijker aan de bel omdat er belangrijke, ingrijpende, toekomstbepaalende keuzes worden gemaakt. Het heerscht een marktgerichte wind en soms is die ruw in een verleidelijk jasje. De politiek trekt zich terug en 'de Markt lost het wel op..' Scholen, - dus ook de kinderen worden teveel in de steeek gelaten.
 
Als we nu niet opletten krijgen onze kinderen vanaf 4 jaar hun dagelijkse portie coup a soep ( E 621 ) en Ice tea ( of ' de gezonde versie ' , het light product, ( Aspartaam - nog erger ) tijdnes de lunch op scholen en wordt Blue Band brood binnenkort de normaalste zaak van de wereld. Google bij gelegenheid de sponsoren, partners van JOGG, jongeren op gezond gewicht..
 
De belangrijke pijler waarop Tijd voor eten op rust, de verankering van de lunch op scholen in de locale economie, het streven om zo spoedig mogelijk los te komen van incidentele stimuleringssubsidies. 
 
Eten op school moet beter, dan gaat het beter met de kinderen en kunnen de ouders gewoon lekker werken en hun ding doen. Vanaf 15 uur is er dan weer Tijd voor het gezinsleven, met iets meer Tijd voor ontspanning, iets minder druk op de ketel. De kinderen komen namelijk al met een lekkere en gezonde maaltijd in hun buik terug van school. Zijn dan dus minder moe, zeuren minder om snoep. Omdat ze verzadigd zijn.

Kinderen, die niet geoznd leren eten kosten de maatschappij op den duur veel geld, kinderen die ziek zijn door foute voeding worden moe, slap, krijgen allergieën, zijn hyperactief, allemaal verschijnselen van de tijd waarin wij leven. Te veel suiker, te veel vet, te veel smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Kosten van overgewicht in Nederland, € 505,4 miljoen per jaar. Indirecte kosten, worden geschat op €2 miljard per jaar.. ( dus niets doen is ook geen keuze..)

Te weinig beweging, daglicht, verse lucht, te veel computer en TV. Drukke kinderen, vermoeide kinderen, verveelde kinderen, ze kosten de leerkrachten te veel energie, en zo heeft hij of zij minder tijd voor de eigenlijke leeropdracht (en niet te vergeten het plezier op school). Soms gaat de helft van de schooldag verloren aan het corrigeren van vervelend en hangerig gedrag.

Het gaat Tijd voor Eten niet alleen om het plezier van de kinderen aan tafel binnen de schoolrestauarnts maar ook om de emancipatie van vrouwen en het leefbaar maken van jonge gezinnen die gewoon lekker willen werken en het beste met hun kinderen voor hebben.

Gezinnen die hun kinderen met een gerust hart naar school kunnen sturen en weten dat ze In goede handen zijn.

De school kan alle opvoedtaken niet alleen oplossen, het Is ook niet realistisch om dat te verwachten van een school. Er is een professionele aanpak nodig en dat kost geld, aandacht en inzet.

Vernieuwing en verbetering zal uit 'het onderwijs' en ‘de overheid’ moeten komen. Maar het zal ook van de ouders en het bedrijfsleven moeten komen. Het Is tijd om samen te werken en nieuwe vormen uit te proberen. Samenwerken met partijen die nog niet gekoppeld zijn aan het onderwijs.

Ik wil opnieuw het bedrijfsleven aanspreken - liever niet de Unilevers, of Nestlé, - maar vooral lokale voedselproducenten, cateraars, logistiek bedrijven, ICT bedrijven, makelaars, banken, reclamebureaus, woningbouw coöperaties en vermogensbeheerdeers of gewoon mensen met meer geld dan ze nodig hebben.

Ook kleine bedragen zijn zeer welkome!
Als stichting verdinen we niets aan de lunch op scholen. Als ik dat zou willen, had ik namelijk een ik adviesbureau moeten beginnen, - en niet van een stichting zonder winstoogmerk..

 

We richten ons op het verdienmodel rond de lokale economie, bevorderen het gebruik van streekproducten rond de lunch op scholen in Nederland. 
 
We werken bijvoorbeeld niet met bedrijven samen, die frisdrank kant en klaar producten of snoep via ons de scholen binnen willen fietsen. We zullen van dit soort bedrijven ook geen sponsoring accepteren, hebben dat ook nooit gedaan. 
 
Het onderwijs is een basisvoorziening van de samenleving. Als het goed gaat met het onderwijs dan werkt dat positief door In elk onderdeel van de samenleving.

Tijd voor Eten kan en wil hierin een belangrijke bijdrage leveren.
Maar onze aanpak moet een nog veel groter draagvlak gaan krijgen.
Nederland ligt achter als het gaat om gezonde voeding op scholen.
Tijd voor Eten is voor een beleid dat zorgt voor een ‘gezondere’ school en sluit goed aan op het concept van de brede scholen.
Scholen waar kinderen graag naar toe gaan, waar ze nieuwe dingen leren.
Gezonde voeding en lichaamsbeweging horen daar gewoon bij.

Er is een omslag in het denken nodig, wil het met de overblijf ooit wat worden. De omslag vraagt een serieuze aanpak en dat kost geld. Ministeries denken groot en zorgvuldig en hebben Tijd nodig, de wegen van de besluitvorming zijn tijds intensieve wegen. Tijd voor eten kan vlug en onconventioneel inspelen op wat er speelt op scholen, wil nu een slag maken naar een professioneel, volwassen project.

Wij hebben nu al jaren de kracht en wil om met bescheiden middelen en maximum inzet goed en succesvol te draaien. Maar op een nog te kleine schaal. Nu wordt het tijd om het project naar de volgende fase te brengen. Daar is energie en geld voor nodig - zo simpel is het. Als je een idee hebt / mensen uit het bedrijfsleven kent die iets nuttigs met hun goede naam en krachtige geld willen doen: ik hoor het graag.

 

girorekening 29 77 613

ovv Project Tijd voor eten